Wonderboj

Op 18, 19 en 20 april 2013 speelden wij in het Amstelveens Poppentheater Wonderboj, een aangrijpend toneelstuk over het verschrikkelijke lijden en verlies dat mensen kan overkomen, ook als zij goed en rechtvaardig zijn. Het stuk werd geschreven door Frank G. Bosman en geregisseerd door Ton Kock.

Wonderboj is van de hand van de spraakmakende cultuurtheoloog Frank G. Bosman, die onder meer bekend is van zijn kritische beschouwingen over kwesties van geloof en samenleving, op weblogs en in actualiteitenprogramma’s op radio en tv. Hij baseerde zijn toneelstuk op het boek Job en plaatste het Bijbelse gegeven in onze moderne tijd.

Boj, de hoofdrolspeler, is een echte ‘wonderboy’: succesvol, rijk, maar ook goed en rechtvaardig. Er gebeurt iets verschrikkelijks: in één dag verliest hij alles wat hem dierbaar is: zijn vrouw, zijn kinderen en alles wat hij bezit. We zien zijn zoektocht naar het waarom. Waarom overkomen goede mensen slechte dingen? Hoe kan je nog geloven in een goede, rechtvaardige en barmhartige God als hij toch vreselijk lijden toestaat? Hoe kan je zoiets verwerken? Heb je zelf ook schuld?

En we zien de reactie van de mensen om hem heen, die van mening zijn dat God Boj heeft gestraft omdat hij het er wel naar gemaakt zal hebben. Hij móet wel zondig zijn. Hij móet stiekem wel een slecht en corrupt leven hebben geleid, anders zou God dit toch niet hebben toegelaten? Of wordt alles in het leven bepaald door het lot? Ze zoeken naar rationele redenen voor Boj’s onheil, bang als ze zijn dat hetzelfde onheil ook hen kan overkomen. Niemand is immers veilig.

Wonderboj werd vier keer opgevoerd in Amstelveen, vervolgens gingen we met Wonderboj on tour:

- 15 augustus 2013 op vakantiepark 'De Betteld' in Zelhem
- 16 augustus 2013 tijdens het Flavor Festival in Liempde (speciale verkorte versie)
- 28 augustus 2013 in Abdij van Berne in Heeswijk
- 4 april 2014 in Genderen
- 9 november 2014 in de Goede Herderkerk in Nijkerk
- 7 juni 2015 Petruskerk in Wapenveld
- 11 september 2016 Schaffelaar theater in Barneveld

Wonderboj is nog steeds te boeken. Vraag ons naar de mogelijkheden via ons contactformulier.
 

Spelers: Daniëlle Buijs-van Gelderen, Martijn van den Burgt, Marleen van der Duin, Erwin van der Lans, Marijke Pols, Tabitha van Neerbos, Erik van Dijk, Connie Bobeldijk, Rina Warning, Christel Meijer en Sumathi van Tusschenbroek
Regie: Ton Kock
Script: Frank G. Bosman
Speeldata: Donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2013 (op 20 april 's middags én 's avonds)
Locatie: Amstelveens Poppentheater

Hieronder vind u een trailer:

Powered By: Sander Verhoeve | SilverStripe Developer